Килограм фентанил е открит под завивките на креватчетата в детска ясла

...
Килограм фентанил е открит под завивките на креватчетата в детска ясла
Коментари Харесай

Откриха наркотици в детска ясла в САЩ, едно дете почина

Килограм фентанил е открит под завивките на креватчетата в детска ясла в Ню Йорк. Опасното лекарство, определяно и за мощен опиат, е причина за гибелта на дете на годинка, а други три са постъпили в болница, съобщава Би Би Си.

Починалият Никълъс Доминичи е посещавал детското заведение единствено от седмица. По случая са повдигнати обвинявания за ликвидиране и владеене на опиати на двама души. От полицията показват, че децата са на възраст от осем месеца до две години и най-вероятно са вдишвали фентанил в детската градина.

На трите деца, постъпили в болница, е обещано лекарство, което се употребява за превъзмогване на предозирането с опиати, предава бТВ.

При претърсването на стаята за отдих в детския център полицията е разкрила един кг фентанил, прикрит под завивките на креватчетата, в които са спели децата, заяви основен детектив Джоузеф Кени в понеделник. Твърди се, че следователите са разкрили и три преси, употребявани за пакетиране на дрога.

Собственичката на помещенията в Бронкс, Грей Мендес (36 г.) и нейният наемател, Карлисто Асеведо Брито, са изправени пред федерални обвинявания за " владеене и разпространяване на опиати, довели до гибел “, оповестиха федералните прокурори.

„ Твърдим, че подсъдимите са отровили четири бебета и са умъртвили едно от тях, тъй като са ръководили група за разпространяване на опиати от детски център. Дневният център е място, където децата би трябвало да бъдат в сигурност, а не заобиколени от опиат, който може да ги убие за момент “, сподели прокурорът на Манхатън Деймиън Уилямс.

Според полицията дрогата, открита в центъра, може да убие 500 000 души.

Фентанилът е синтетичен накротик, който е 50 пъти по-мощен от хероина. В последните години той е причина за внезапно увеличение на смъртните случаи от опиати в Съединени американски щати.

Записи от камерите за наблюдаване и телефонни разговори демонстрират, че собственичката на центъра се обадила на брачна половинка си, откакто открила, че децата са зле, преди да се свърже с 911.

Съпругът ѝ дошъл и изнесъл няколко цялостни пазарски чанти от детската стая, показват разледващите.

Властите към момента търсят мъжа, за който се счита, че е съизвършител.

Според юриста на Грей Мендес тя не е знаела, че в детската стая се съхраняват опиати.

„ Единственото ѝ закононарушение е това, че е дала помещението чартърен на някой, който е имал кг фентанил “, споделя Андрес Аранда, представена от ABC News.

Разследването демонстрира, че наемателят господин Брито е братовчед на Грей Мендес.

И двамата обвинени са арестувани без право на гаранция, тъй като се счита, че може да опитат да избягат. Всеки от тях може да бъде наказан на пожизнен затвор.

Owner of Bronx day care where 1-year-old died of opioid overdose called alleged drug accomplices before dialing 911 for help: sources
— New York Post (@nypost)
Градските здравни инспектори вършат изненадващо посещаване в детската градина на 6 септември, само че не откриват никакви нарушавания, разяснява градският комисар по опазването на здравето Ашвин Васан.

„ Много скърбя, само че едно от нещата, които моите инспектори по грижа за децата не са подготвени да вършат, е да търсят фентанил. А може би би трябвало “, разяснява той на конференция в понеделник.

Kметът на Ню Йорк Ерик Адамс прикани за " цялостна национална офанзива " против лекарството, наблягайки неговата заплаха.

„ Една десета от размера на нокът може да убие възрастен. Представете си какво може да аргументи на дете “, разяснява той, показвайки фотография, която илюстрова смъртоносна доза спрямо монета от един цент.

Нови изледвания демонстрират, че фентанилът е мощно публикуван в Съединени американски щати -  всеки ъгъл от Хаваите до Аляска и Роуд Айлънд, е залят от опиата.

През 2010 година по-малко от 40 000 души са умряли от свръхдоза опиати в цялата страна и по-малко от 10% от тези смъртни случаи са били свързани с фентанил. До 2021 година над 100 000 души са умирали годишно от свръхдози опиати, като към 66% от тях са били свързани с фентанил.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР